Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint a Tiszántúlon az északkeleti szél ma (szerda) délutánig még egyes útszakaszokon hordhatja a havat, majd később mérséklődik a légmozgás.

A Tiszántúl nagyobb részén csütörtökre virradó éjszaka várhatóan -15 fok alá csökken a hőmérséklet. Békés és Hajdú-Bihar megyében, ahol vastagabb a hótakaró, a minimum-hőmérséklet akár -20 fok körül is alakulhat.

Csütörtök délután, este északkeleten (főként Szabolcsban) kisebb hószállingózás, esetleg ónos szitálás előfordulhat.

A vízvezetékek téliesítésére figyelmeztet a vízközmű szövetség

A vízmérők, valamint a vízvezetékek és a szerelvények téliesítésére figyelmezteti a lakosságot a  magyarországi ivóvíz- és csatornaszolgáltatást végző szervezeteket képviselő Magyar Vízközmű Szövetség (MVSZ) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Az előrejelzések szerint az idei tél egyik leghidegebb éjszakája várható szerdáról csütörtökre virradóra. Mint írják: a nem lakott ingatlanoknál fontos a vízhálózat és a vízmérők víztelenítése, valamint a vízmérőakna letakarása, szigetelése. Továbbá a lakott ingatlanoknál szükséges a vízmérőakna szigetelése, illetve azokra a vezetékszakaszokra is kiemelt figyelmet kell fordítani, amelyek kevésbé védett helyen, például pincében, vagy falon kívül találhatóak.

Célszerű  ezeket is szigetelőanyaggal védeni, továbbá a kerti csapokat, öntözőberendezéseket vízteleníteni, illetve a fagy enyhülését követően szükséges a vízmérő óra ellenőrzése is.

A MVSZ téliesítés szemléltetése, könnyebb kivitelezése érdekében elkészített egy kisfilmet is:

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Forrás:

https://www.agroinform.hu/idojaras_hirek/extrem-hideg-idojaras-figyelmeztetes-53666-001?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=HIRpromo&utm_content=53666