Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

Figyelmeztetés van érvényben: Erre nem árt felkészülni, mert igen csak bekeményít az időjárás

Igen csak bekeményít.

Több megyére figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Többnyire erősen felhős vagy borult időre számíthatunk csütörtökön. Több hullámban valószínű vegyes halmazállapotú csapadék,

  • északkeleten végig havas eső, havazás lesz a jellemző,
  • másutt az esőt, havas esőt délutántól észak felől egyre nagyobb területen váltja fel hózápor, amelyből lokálisan nagyon rövid idő alatt több centiméteres hóréteg alakulhat ki, amely napközben olvadozni fog.
  • A déli, kora délutáni órákban gyorsan mozgó záporos csapadékzóna éri el északnyugat felől az országot, és délkeleti irányba halad majd. Rövidebb ideig tartó intenzív havazás, esetleg hódara kíséri, illetve helyenként zivatarok is kialakulhatnak. Az esti órákra az intenzív csapadékzóna ugyan elhagyja az országot, de mögötte újabb hullámban érkezhetnek hózáporok. Az intenzív hózáporok mentén rövid idő alatt pár centis hótakaró is kialakulhat lokálisan.

A délnyugati szél lassan mindenütt nyugatira, északnyugatira fordul, megerősödik, kiemelten az Észak-Dunántúlon és a főváros tágabb térségében olykor viharossá fokozódik. A legerősebb lökések sebessége általában óránként 60-75 kilométer között alakulhatnak, de egy-egy helyen a 75-80 km/h-t meghaladó lökés sem kizárt. Estefelé a szél veszíteni kezd erejéből.

Mindezek miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetéseket adott ki Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas és Veszprém megyére.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 0 és +7 fok között várható. Késő estére -4 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet.

Az éjszaka első felében változóan felhős idő várható felhőátvonulásokkal, majd hajnaltájt már csökken a felhőzet, nagyobb területen kiderül az ég. Elsősorban a Dunántúlon, illetve a középső országrészben lehetnek hózáporok, amelyek között egy-egy intenzívebb is kialakulhat. Az északnyugati szél nagy területen lesz élénk, több helyen erős széllökések is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -8 fok között alakul, de a szélcsendes, fagyzugos részeken ennél jóval hidegebb is lehet.