Omlós Kossuth kifli, emlékeztek még erre a diós sütire? Szoktatok ilyet készíteni?
Már lassan leszoktunk róla… pedig nagyon finom.
Nagyon sokszor sütöttem régen, de mostanság is elkészítem, ha a család egy kis édességre vágyik.
HOZZÁVALÓK
- 25 x 35 cm-es tepsihez
- A tésztához
- 4 nagy méretű (L) tojás
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg olvasztott vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál rum
- fél citrom reszelt héja
- csipet só
- 20 dkg liszt
- 6 g sütőpor
- A tetejére
- 10 dkg darált dió
- porcukor
ELKÉSZÍTÉS
A tepsit sütőpapírral béleljük, a sütőt 180 fokra melegítjük. Az olvasztott vajat 15 dkg porcukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal, a rummal és a sóval, végül pedig a tojások sárgájával kikeverjük.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzáadjuk a maradék 5 dkg porcukrot és tovább verjük addig, amíg fényes, még keményebb habot nem kapunk (turbó fokozaton kb. fél perc).
Beleforgatjuk a vajas részt, majd a lisztet, amiben előzőleg elvegyítettük a sütőport.
A tepsibe simítjuk a masszát, tetejére szórjuk a diót és betoljuk a sütőbe. 20-25 perc alatt megsütjük. Ha van grill funkció a sütőnkben, érdemes az utolsó 5 percben bekapcsolni, hogy megpiruljon a dió, így még sokkal finomabb lesz a sütemény.
Langyosra hűtjük és nagyobb méretű pogácsaszaggatóval félhold formákat szúrunk ki a tésztából. Porcukorral meghintve kínáljuk. Az unokák így szeretik, de sütöttem darabos dióval, sőt még mandulával is. Az ünnep tiszteletére sütöttem meg. A család kedvence
Vass Lászlóné Edit receptjeMária Dóka: Köszönöm a receptet kedves Vass Lászlóné Edit Nagyon finom sütemény