Vegetás uborka a téli időkre, tartósítószermentes, és mégis sokáig eláll!
Nagyon sokáig eláll.
Sokféle módon el lehet tenni az uborkát télire, nálunk ez lett a családi kedvenc.
HOZZÁVALÓK:
- 3 kg uborka /befőzni való, kovászos nagyságú, nem kígyó- vagy salátauborka!/,
- 4 nagyobb hagyma,
- 4 zöldpaprika / 1-2 feferónpaprika is mehet bele, ha szeretjük az erőset/,
- 4 evőkanál vegeta,
- 15 dkg cukor /20 dkg, ha édesebben szeretjük/,
- végül 4 dl ecet /3 dl, ha nem akarunk annyira savanyút/.
ELKÉSZÍTÉS:
Uborkareszelőn karikákra reszelünk mindent, összekeverjük, hogy levet engedjen. Utána hozzákeverjük az ecetet /8-10 százalékos/, 5-6 órát állni hagyjuk. Azután üvegekbe rakjuk, egyenletesen elosztva ráöntjük a levet, amit engedett, és 80 fokon 15-20 percig dunsztoljuk, mint a savanyú uborkát.
Dunsztolás: Hideg vagy csak kicsit meleg vízben teszem fel, hőmérővel /amit az üvegek közé lehet beállítani/ mérem a fokot, és ha 80, akkor lehúzom, attól kezdve 15 perc. Ha kiszedem az első üvegeket, leszedek a forró vízből is, pótolom hideggel, sose állítom bele forró vízbe az üvegeket
Sem Na-benzoát sem befőzőpor nem kel hozzá! 6 kilóból kb. tizenöt üveg készül el. Kígyóuborkából nem jó! Ha a megszokott savanyúság helyett valami különlegesre vágysz, ez a recept biztosan elnyeri a tetszésed. Nagyon könnyen elkészíthető és elképesztően finom, télen öröm belekóstolni ebbe a csodába.
Futó Mária receptje!
Forrás: https://egyszerugyorsreceptek.com/vegetas-uborka-a-teli-honapokra-nincs-benne-tartositoszer-de-sokaig-elall/