Ha már unod a bejglit akkor próbáld ki ezt: íme a mákos kelt háromszögek
Egy igazán mennyei tipp karácsonyra.
Hozzávalók:
a tésztához:
25 dkg liszt
10 dkg nádcukor
1/2 kocka élesztő
1-1,5 dl tej
2 db tojás (1 db a tésztába, 1 db a kenéshez)
1 csipet só
a töltelékhez:
1,5 dl tej
15 dkg darált mák
10 dkg nádcukor
Elkészítés:
A tésztához 1 dl tejet langyosra melegítünk, belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a nádcukrot és a csipet sót. Ezután beleszórjuk a lisztet, beleütünk 1 db tojást és sűrű tésztát dagasztunk. Szükség esetén adhatunk még hozzá tejet. A lényeg, hogy hólyagos, ne ragadós tésztát kapjunk, amelyet kb. egy órán át hagyunk megkelni meleg helyiségben.
Ameddig a tészta „kel”, elkészítjük a töltelékeket. A mákot és a cukrot egy fazékba tesszük, hozzáöntjük a tejet és takaréklángon puhára főzzük a mákszemeket. A lényeg, hogy a szemek puhák legyenek és felszívják az összes tejet és besűrűsödjön.
A tésztát lisztezett deszkán kb. 30×30 cm-es négyzetre nyújtunk, megkenjük a mákos töltelékkel és szorosan feltekerjük. Éles késsel a tekercset jobbra ferdén, majd balra ferdén vágjuk, így a tésztából háromszögeket kapunk.
A háromszögeket tepsibe helyezzük, megkenjük felvert tojással, majd előmelegített sütőbe tesszük és közepes lángon szép barnára sütjük.
Ha értesülni szeretnél híreinkről, lépj be !
Forrás: blikkruzs.blikk.hu