Omlós túrós sütemény – ettől finomabb süteményt nem is készíthetnél túróból!
Igazán mennyei.
Sok éve készítem, és állíthatom: ez valóban egy nagyon finom sütemény!
Hozzávalók:
a tésztájához:
- három pohár liszt
- 250 gramm margarin
- egy teáskanál szódabikarbóna
- egy majdnem teli pohárnyi cukor
a töltelékhez:
- fél kg túró
- három db tojás
- egy majdnem teli pohárnyi cukor
- 10 dkg mazsola
- egy teáskanál vaníliás cukor
Elkészítése:
- A tészta elkészítése előtt érdemes a hozzávalókat betenni a hűtőbe.
- Az átszitált lisztet öntsük egy gyúródeszkára, adjuk hozzá a kis darabokra vágott margarint, a cukrot, a szódabikarbónát és alaposan dolgozzuk össze. Én erre a célra kést használok.
- Egyes receptekben az áll, hogy a margarint nagylyukú reszelőn kell lereszelni, de az én tapasztalatom szerint, mivel ez a sütemény omlós, morzsolódós lesz, ezért jobb lisztes késsel dolgozni.
- Miután ezzel kész vagyunk, tegyük ezt a nem mindennapi tésztát a hűtőszekrénybe.
- A következőkben a tölteléket készítjük el. A túrót összekeverjük a tojásokkal, a cukorral és a vaníliás cukorral. (Én mixerben turmixoltam ezeket össze.) Hozzáadjuk a mazsolát és még egyszer alaposan összekeverjük.
- A tésztát kivesszük a hűtőből és a nagyobbik feléből egyenletesen kibélelünk egy tepsit. Figyeljünk arra, hogy lehetőleg ne nyomkodjuk le, inkább szórjuk. Miután elegyengettük, a szélén alakítsunk ki peremet. A tepsit előzetesen nem kell zsírozni, margarinozni!
- A túrós tölteléket beleöntjük a tepsibe, elegyengetjük és a maradék morzsákkal megszórjuk a tetejét.
- 180 fokra előmelegített sütőben 40-50 percig sütjük.
- Miután elkészült, kissé hagyjuk kihűlni, majd gond nélkül ki tudjuk emelni a süteményt a tepsiből.
Jó étvágyat hozzá!