Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

Jó híreket vázolt fel: Ekkor indulhat újra az élet Budapesten és Pest megyében

Bizakodó hírek.

Leghamarabb jövő hét végén kerülhet sor a központi régióban a kijárási korlátozások lazítására, de mivel magas még a halálozási ráta, ezért a járványügyi szakemberek óvatosságára kell hallgatnunk – hangsúlyozta a Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió ma reggeli interjújában. Azt is jelezte, hogy nem valószínű a nyári iskolai szünet előtt a fizikai oktatásra való visszatérés. Kijelentése szerint az áprilisi és májusi gazdasági számok „brutálisak lesznek”, és már 163 ezren kérnek támogatást a magyar államtól. Várakozása szerint a most tavaszi brutális számok után „gyorsabban visszatalálunk a sikeres magyar gazdaság ösvényére, mint azt sokan várják”.

A kijárási korlátozások és a döntés alapja

 Orbán Viktor a ma reggeli műsorban azt mondta, hogy az alapján határoznak majd a központi régióbeli kijárási korlátozások lazításáról, hogy a még mindig magas halálozási ráta csökken-e. Ez új érv a témában, eddig ilyenről nem volt szó. Karácsony Gergely főpolgármester az elmúlt időszakban és tegnap is kérte a kormányt, hogy hozzák nyilvánosságra azokat az adatokat (inkább a fertőzési eloszlásra és annak időbeli lefutására gondolt, hiszen ez a mérvadó a járvány fékezéséhez, miközben a halálozások kórházban történnek), amelyek alapján a korlátozások enyhítéséről dönt a kormány, mert ez a budapesti városvezetés munkáját, a fokozatos újraindításra való felkészülését is segítené.A főpolgármester arra is rámutatott, hogy a jogszabályokkal ellentétesen tájékoztatott a kormány arról, hogy a központi régióban lakók nem mehetnek vidékre szabadidős, vagy sportolási célból, amire tegnap éles fordulatot mutatott a kormányzati kommunikáció. A jelek szerint az, hogy a halálozási ráta csökkenésére hivatkozik most a kormányfő a korlátozások további enyhítésének feltételeként, egy újabb olyan téma, aminek alakulását és belső összetételét kívülről nem lehet átlátni és így a fővárosi tervezés továbbra is nehezített.

Orbán Viktor: brutális adatok érkezhetnek Magyarországról

Gyorsabban visszatalálunk a sikeres magyar gazdaság ösvényére, mint azt sokan várják, jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök. A márciusi 10%-os ipari visszaesési adatra azt mondta: „lesz az még rosszabb is”, az áprilisi adatok brutálisak lesznek. Jelezte, hogy a szerdai kormányülésen már voltak állami munkahely teremtéssel kapcsolatos döntések, például az, hogy megduplázzák a közmunka keretét.

Tovább a cikkhez

Gyorsabb lesz a kilábalás

Az interjú legvégén a védekezéshez szükséges költségvetési átalakításokról volt szó, és ennek kapcsán Orbán Viktor jelezte: több ezer milliárd forintos nagyságrendűek azok a források, amelyeket beruházásokra, fejlesztésekre, illetve bértámogatásra összességében nyújtanak a gazdasági szereplőknek. Ezek mentén szerinte

gyorsabban visszatalálunk a sikeres magyar gazdaság ösvényére, mint azt sokan várják

– jelentette ki zárógondolatában.

163 ezer ember kér segítséget az államtól

A baj a munkahelyek elvesztése, erre kell megtalálni az orvosságot és azt kell kitalálni, hogy hogyan lehet létrehozni a munkahelyeket – hangsúlyozta Orbán. Megismételte azt a személyes fogadalmát, hogy

annyi munkahelyeket fogunk létrehozni, amennyit a vírus miatt elvesztettünk.

Jelezte, hogy a szerdai kormányülésen már voltak állami munkahely teremtéssel kapcsolatos döntések, például az, hogy megduplázzák a közmunka keretét. Most 100 ezer alatt van az eben a rendszerben részt vevők száma és legfeljebb 200 ezerig mehet a keret, de ha ezt kimerítik, akkor ezt is lehet még tovább emelni. Egy másik irány a hadsereg fokozott toborzási kezdeményezése, a harmadik pedig az, hogy az „állami cégek ideiglenes szerződésekkel több embert tudnak felvenni”.

Minden nap nézem, hogy hányan fordulnak a magyar államhoz munkanélküli segélyért és hányan kérnek a 3 hónapos segély után jövedelempótló támogatást – jegyezte meg. A tegnap eseti számok szerint 163 ezer olyan ember van most Magyarországon, aki elvesztette a munkáját (nemcsak a válság miatt, hanem már előtte is – jegyezte meg) és segítséget, segélyt, vagy annak lejárta után megélheti támogatást kérnek.

Nekik munkát kell adni

– rögzítette.

Az áprilisi és májusi számok brutálisak lesznek

A gazdasági témákra visszatérve Orbán a márciusi 5,6%-os ipari termelés visszaesési adat megítélésével kapcsolatos kérdésre (ami vajában a kiigazított adat szerint már 10%-os volt!) azt mondta: „lesz az még rosszabb is”, hiszen márciusnak csak a második felétől indultak el a kijárási korlátozások és a gazdaság leállítása. Így megfogalmazása szerin

az áprilisi adatok brutálisak lesznek

és a májusi adatok is brutálisak lesznek, de az áprilisinál már jobbak lesznek. A júniusi adat már sokkal jobb lesz a megelőző hónapoknál, ha a Jóisten is megsegít bennünket – vetítette előre.

“Nem akarunk egy európai birodalom részévé válni”

Ezt arra a témára mondta Orbán Viktor, hogy magyarázó levelet írt az Európai Néppártot alkotó pártok elnökeinek a magyar veszélyhelyzeti törvény lényegéről és a védekezés kapcsán a tényekről, mert érzése szerint itt megint félrement valami. Ő úgy magyarázta, hogy azért vannak ezek a támadások (is), mert az európai birodalmat akarják építeni külföldön, és el akarják taposni a nemzetállami törekvéseket, Európai Egyesült Államokat akarnak létrehozni, de „mi ki akarunk maradni ebből”.

Hozzátette: mivel a magyar kormány a nemzetállamok megmaradásának álláspontján áll, mindig meg fogják támadni a „birodalomhívők” Magyarországot.

Ők megtámadnak olyan dolgokat, amiket itthon elsöprő többségben támogatnak az emberek

– fogalmazott és példaként hozta fel a bankadó, rezsicsökkentés, migráció, „járványkezelés sajátos nemzeti útja” témákat. Mivel a magyar kormány demokratikus felhatalmazás útján kormányoz és olyan lépéseket tesz, amik mögött erős a társadalmi támogatottság, ezért érvelése szerint „akik támadnak minket, azokat egyáltalán nem érdekeli a demokrácia, hiszen mi olyan dolgokat csinálnunk, amiket az emberek akarnak, kérnek, elvárnak.”

A szükséges eszközök már mind itt vannak?

Hosszas válaszának lényege, hogy végülis folyamatosan szerezzük be az eszközöket és sok eszközből már több hónapra szóló tartalék is van. Egyik mondatában úgy fogalmazott:

a munkában talán a miniszterelnököt is legyőzni képes agilis külügyminisztere van az országnak, de azért én sem adom magam könnyen.

A járvány tanulságai kapcsán a kormányfő azt mondta: „azt tanultam meg, hogy ha nincs saját gyártásunk, hiába vannak barátaink a világban, ezért maszkot képesnek kell lennünk saját magunknak előállítani.” Ezért a gépsprok már készülnek – tette hozzá és azt is jelezte, hogy „lélegeztető gépet tudunk saját magunknak gyártani, a vakcinát is majd elő tudjuk állítani, ha majd lesz”.

Nyár előtti iskolai újranyitás?

Az érettségit összességében kisebb zökkenőkkel sikerült lebonyolítani, és a márciusi hirtelen átállás a digitális oktatásra szintén összességében jól sikerült – állapította meg Orbán a műsorban. Úgy fogalmazott: „jól vizsgázott az oktatási rendszerünk”.

Arra a kérdésre, kinyitnak-e az iskolák az oktatási szünet előtt, Orbán úgy reagált: „nagyon bizonytalan vagyok, nem látom, hogy ennek a feltételei meg lennének mind a szülők, mind a pedagógusok részéről”. Összességében azt érzékeltette a válaszában, hogy nem valószínű a nyári szünet előtti újranyitás. Rámutatott: a szülők nagyon alacsony arányban adják be a gyerekeiket az egyébként most is nyitva lévő intézményekbe, így ez nem kényszeríti a kormányt arra, hogy még a nyári szünet előtt újraindítsa a fizikai oktatást Magyarországon.

Mikor lazíthatnak a központi régió korlátozásain?

Mikor várhatunk a fővárosi és Pest megyei térségben a korlátozások enyhítésére? – kérdezte a műsorvezető. Megismételte, hogy az orvosok, szakértők óvatosak, mértéktartók, fokozatosságot javasolnak és nem győzik ismételni, hogy a maszk használatával és a védőtávolsággal egymást is segítjük.

Örömmel indítjuk újra az életet, de nem a gazdaságot, a gazdaságnak az a dolga, hogy szolgálja az életünket, és bár a gazdaság nagyon fontos, de az élet újraindítása ennél fontosabb. Én sietnék, de a zakómat markolják a szakemberek – fogalmazott.

„Várjuk meg, hogy a halálozási arányok visszább menjenek. Amíg nem csökken a halálozások aránya, addig óvatosak legyünk a Budapest újranyitásával.” – tolmácsolta a járványügyi szakemberek tanácsát.

Az élet újranyitására legkorábban a jövő hét végén kerülhet sor

– jelentette ki a kormányfő.

Mikor lesz elégedett?

„Akkor leszek elégedett, ha megöltük ezt a nyomorult vírust, de ahhoz vakcina kell, az meg nincs” és a világ tudósai egyelőre nem tudtak konkrét eredményeket elérni – kezdte első kérdésre adott válaszát Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió ma reggeli interjújában.

„Az újraindítással szép eredményeket értünk el, de nem szabad átesni a ló másik oldalára”, hogy úgy teszünk, mintha minden rendben jött volna – hangsúlyozta.

Ne higgyük azt, hogy virológus szakértők lettünk a sok hír/cikk olvasása alapján, maradjunk politikusok, az újságírók pedig újságírók, és hagyjuk a szakértőkre, virológusokra a szakmai javaslattételt, mi pedig politikusként döntünk azokról – fogalmazott.

Elárulta Orbán Viktor, mikor indulhat újra az élet Budapesten és Pest megyében

További részletek hamarosan.