Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

Hatalmas örömhír érkezett a nyugdíjasoknak a jegybankból: Mutatjuk a részleteket

Nézzük a részleteket.

A kormány alulbecsülte az idei inflációt. Vagy az MNB felül?

A monetáris tanács nyilvánosságra hozta a legfrissebb makroszámait, ebből pedig az derül ki, hogy a testület magasabb inflációt vár idén, mint a kormány. A Pénzügyminisztérium változatlanul 2,8 százalékkal számol erre az évre, a tanács viszont 3,2-3,3 százalékkal.

Márciusban – az előző inflációs jelentés idején – még 2,6-2,8 százalékot jelezte előre, vagyis időközben romlottak a kilátások. Emögött megítélésünk szerint az élelmiszerárak változatlan ütemű emelkedése áll, amit a szűkösebb kínálat (a járvány miatt nehézkessé vált termelés és szállítás) és az alapvető élelmiszerek iránti változatlan kereslet magyaráz. A részletek majd a csütörtökön megjelenő inflációs jelentésből derülnek ki.

A következő évre viszont valamivel kedvezőbb pályát lát a tanács, mint három hónappal ezelőtt.

Az előbb említett számok abból a szempontból igazán érdekesek, hogy mire számíthatnak a nyugdíjasok idén. A nyugdíjuk 2,8 százalékkal emelkedett az év elején, de az év eddig eltelt időszakában a körükben intenzívebb inflációt mért a Központi Statisztikai Hivatal. Lapunk számítása szerint öt hónap átlagában 3,9 százalékos volt a nyugdíjas infláció, ami érdemben meghaladja az előbb említett 2,8 százalékot.

A nyugdíjakról szóló törvény alapján tehát járna a kiegészítés, amennyiben ezek a folyamatok változatlanok marandának az év első nyolc hónapjában – a jogszabályok szerint ugyanis az ebben az időszakban mért nyugdíjas inflációt kell alapul venni a kiegészítés megállapításakor, amennyiben az meghaladja a fogyasztói árindexet.

A tegnap megjelent számok alapján is járna az időseknek a kompenzáció a tervezettnél magasabb infláció miatt, hiszen a 3,2-3,3 százalék is nagyobb, mint a kormány 2,8 százalékos terve. Ráadásul a jegybanki stáb a fogyasztói árindexre vonatkozó előrejelzését közölte, nem a nyugdíjas inflációra, ami – mint említettük – idén elszakadt a teljes társadalmat leképező kosár szerint számolt inflációtól.

A kormány egyelőre kitart a maga száma mellett, ezt kérdésünkre a korábbi Kormányinfókon megerősítette Gulyás Gergely miniszter. Aki azonban egyértelművé tette, hogy amennyiben ennél magasabb lenne az infáció, akkor a nyugdíjasok megkapják a kiegészítést, amire novemberben kerülne sor.

A következő évben 3 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a parlament előtt lévő költségvetési törvényjavaslat szerint. A jegybanki előrejelzés arra az évre is magasabb – 3,2-3,3 százalékos – áremelkedést vetít előre, bár ez a különbség jóval csekélyebb, mint ami idén kialakulni látszik. A nagy kérdés itt is az, hogy a nyugdíjasok kosara szerint számolt infláció mekkora lesz. Ugyanakkor jövőre már bejön a 13. havi nyugdíj első, egy heti részlete, ami az átlagnyugdíj esetében mintegy 35 ezer forintot jelent éves szinten a havi nyugdíjon felül. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 179 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 825 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 825 Ft, majd 2021. januártól 32 509 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 513 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 511 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.