Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

Megdöbbentő hír: Tragikusan fiatalon meghalt Hollywood egyik legnagyobb csillaga

Megrázta a filmes világot.

Negyvenhárom éves korában meghalt Chadwick Boseman amerikai színész, akit a magyar nézők leginkább a Fekete párduc Marvel-film címszerepéből ismerhetnek.

Négy éve küzdött betegségével

Chadwick Boseman halálát vastagbélrák okozta, a betegséget négy éve diagnosztizálták nála – írja a The Hollywood Reporter.

Bosemant láthattuk a Fekete Párduc mellett az Amerika Kapitány: Polgárháborúban és a Bosszúállók: Végtelen háborúban, és ő alakította James Brownt a Get on Up – A James Brown sztori című filmben.

Az amerikai színész Dél-Karolinában született és a Howard Egyetemen végzett, majd kisebb szerepekben tűnt fel a televízióban, mielőtt 2013-ban befutott volna. Hollywood figyelmét Jackie Robinson baseballsztár alakításával keltette fel A 42-es című sportdrámában.

Boseman éppen aznap halt meg, mikor az amerikai baseballvilág Jackie Robinsonra emlékezett. A baseball-liga a Twitteren méltatta időtálló alakítását a Robinsonról szóló filmben.

Kritikus volt Hollywooddal szemben

Bár Hollywoodban sztár lett belőle, Boseman nyilatkozataiban továbbra is megfogalmazta kétségeit.

Fekete színészként nem tapasztalhatod meg azt, amit fehér színészként. Nincsenek ugyanolyan lehetőségeid. Ez evidens és igaz

– fogalmazott. Szerinte csak abba kell belegondolni, hogy „hány olyan filmet láthatunk, amelyben egy fekete színész a szerelmes főhős, és megismerjük a lelki világát, intellektusát. Furcsa ezt mondani, de ez nem túl gyakran fordul elő”. Az Oscar-díj érdekességeit bemutató cikkünkből például kiderült, hogy volt olyan gála, amelyre az első fekete díjazottat be sem akarták engedni. De a Black Lives Matter mozgalom miatt górcső alá vett iparokban ugyanúgy érezhető a faji kirekesztés: a fekete írók kevesebb előleget kapnak, de a divatipar sem ússza meg rasszizmus nélkül.

Utolsó munkái között volt a 21 híd című akcióthriller, amelynek producere is volt, legutóbb pedig Spike Lee Az öt bajtárs című filmjében láthatták a nézők. A Netflix számára forgatott August Wilson-adaptáció, a Ma Rainey’s Black Bottom forgatását tavaly nyáron fejezte be.

A hollywoodi színészcéh, a Screen Actors Guild 2019-es díjátadóján a Fekete Párduc kapta a legjobb színészgárda trófeáját. Chadwick Boseman az alkalmat megragadva a fiatal, tehetséges, fekete színészeket méltatta.

Tudjuk, milyen az, amikor azt mondják, hogy nincs számodra filmvászon, amelyen megjelenj vagy színpad, amin játszhass. Tudjuk, milyen lent lenni a fent helyett. És így megyünk dolgozni mindennap. Tudtuk, hogy teremthetünk egy olyan világot, ami bemutathatja, hogy milyen világot szeretnénk látni. Tudtuk, hogy van valami, amit adhatunk

– idézte szavait az MTI.