Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

Rendkívüli hír: megszületett a döntés, ő lett az új amerikai elnök

Így alakult a döntés.

Napokig tartó várakozás után végre kiderült: Joe Biden az USA új elnöke. Ahogy a Blikken az elmúlt napokban nyomon követhette, nagy izgalom övezte az idei amerikai elnökválasztást ugyanis napokon át nagyon szoros volt a verseny a két jelölt, Donald Trump és Joe Biden között. Holott az utolsó négy jelentőségteljes – Arizona, Nevada, Georgia és Pennsylvania – megyéből kezdetben háromban is Donald Trump vezetett, de Bidennek sikerült megfordítania az állást a levélszavazatokkal, köztük Pennsylvaniában is.

I WON THIS ELECTION, BY A LOT!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November7, 2020

Pennsylvania államért 20 elektori szavazat jár, Bidennek pedig csupán 17 szavazatra volt szüksége ahhoz, hogy meglegyen a szükséges 270 szavazata és ő lehessen az új elnök. Bár tartottak attól, hogy Trump Arizonában is átveheti még a vezetést, azonban Pennsylvaniából megérkeztek a végleges adatok, miszerint Biden nyert az államban, így megszerezte a 20 elektori szavazatot, amivel együtt 273 szavazata van. Már nem kétség, ő az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke.

Az azonban egyelőre kérdéses, hogy Donald Trump hajlandó lesz-e elismerni a vereségét, ugyanis még nem sokkal a hivatalos végeredmény előtt azt állította Twitter-oldalán, hogy ő nyerte meg a választást.

Trump több pert is indított a levélszavazatok beszámításával és a szavazatok újraszámolásával kapcsolatban, köztük Georgia államban is. Azonban a CNN megjegyezte, nagyon ritka az olyan eset, hogy a szavazatok újraszámolása bármit is változtatna a végeredményen. Így azzal együtt, hogy pont került a napokon keresztül húzódó elnökválasztás végére, egy pereskedő időszak is veszi kezdetét. Georgia államban pedig nagyon valószínű, hogy újra is kell majd számolni a szavazatokat, már nem mintha ez sok mindenen változtatna.