Nagy Fűszerlexikon (mutatjuk melyik fűszert milyen ételbe használd) – tégy minden ételt ellenállhatatlanná!
Fűszer kisokos, ami sokszor jól jön.
Ételeink jó ízét a fűszerezés adja meg. Ismerkedjünk hát meg néhány ételízesítő fűszerrel:
Ánizsmag. Hasonlít a köménymaghoz, de íze és illata erősebb. Süteményekhez, mártásokhoz kitűnő, a vadhúsok ízét előnyösen befolyásolja. Babérlevél. Általánosan ismert, alkalmazzuk mértékkel, mert különben kesernyés ízt ad az ételnek.
Borókabogyó. Főleg vadhúsokhoz használjuk, de igen jó másfajta húsokhoz
Bors. Ismert fűszer.
Borsfű. Mártásokhoz, húsokhoz, savanyúságokhoz használható.
Csombor. Káposztába, tökbe, uborkába használják. Próbáljuk meg húsokhoz is.
Fahéj. Főleg italokhoz, süteményekhez, gyümölcskészítményekhez használják.
Fokhagyma. Sok receptünkben szerepel mint ízesítő, aki nem szereti, pótolhatja vöröshagymával és metélőhagymával. A fokhagyma íze kellemesebb, ha nem pirítjuk zsírban, inkább tegyük egész gerezd alakjában az ételekbe, vagy nyersen elkaparva közvetlenül a tálalás előtt.
Gyömbér. Nálunk húsokhoz, levesekhez használjuk, az angolok még ezen kívül sokféle étel ízesítésére.
Kakukkfű. Elfelejtett fűszernövényünk, főleg mártások és húsok ízesítésére ajánljuk, a francia konyha kedvelt fűszernövénye.
Kapor. Közismert fűszerünk.
Koriander. Húsok, halak, saláták, télire eltett savanyúságok ízét emeli.
Köménymag. Levesek, főzelékek, húsok fűszerezésére használjuk.