Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

GasztroKonyhaÖt perc pihi

Nagymama mindig így készítette: az igazi méteres kalács recept

Imádtuk, ahogy ő készítette.

A méteres süti gyerekkorom egyik legkedvesebb süteménye, amit mamám szokott készíteni. Igaz, az elkészítése időigényes és kell hozzá némi türelem, de az eredmény egy valóban hosszú, és ezáltal sok-sok szeletből álló, puha és lágy, csokival bevont pudingkrémes finomság. Persze erre a sütire is érvényes, hogy ahány ház, annyi szokás. Valaki az őzgerinc formára tesz még egy réteg piskótát, valaki puncsos pudingkrémet használ, és a csokoládés máz is minden konyhában más. A végeredményez ez nem sokat változtat, ugyanis a méteres süti, ahogy nagymamám készíti (és természetesen más nagymama is) a család egyik kedvence.

Hozzáadta: Viki78, 14.1.2017

ALAPANYAGOK

Tészta:

4 db tojás
260 g porcukor
10 ev. kanálolaj
8 ev. kanál langyos víz
260 g búzafinomliszt
1/2 csomagsütőpor
ízlés szerint kakaó

Krém:

1/2 l tej
150 g kristálycukor
1 csomag vaníliacukor
1 csomagvanília ízű pudingpor
250 g vaj
csokiöntet

ELKÉSZÍTÉS MENETE

NYOMTATÁSMENTÉS

  1. A tojások sárgáját és fehérjéjét szétválasztjuk. A sárgáját a porcukorral habosra verjük, majd fokozatosan beledolgozzuk az olajat és a vizet. A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük.
  2. A lisztet átszitáljuk és elkeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a tojássárgás habos masszához. végül óvatosan beledolgozzuk a tojáshabot. Elkeverjük, a tésztát pedig két részre osztjuk. Az egyiket belekeverjük egy kivajazott és liszttel beszórt őzgerinc sütőformába. A maradék tésztához hozzáadjuk a kakaót, elkeverjük és ezt is egy őzgerinc formába öntjük. A két süteményt 180 fokon fél órát sütjük. Miután megsült, megvárjuk, míg kihűl és a sütiket kiforgatjuk a formából.
  3. A kihűlt tésztát, miután kivettük a formából, vékonyan felszeleteljük. Én a kis barázdák mentén vágtam fel a süteményeket.

  4. A tejből, cukorból, vaníliacukorból és pudingporból sűrű pudingot főzünk. A pudingot kihűtjük, majd beledolgozzuk a habosra vert vajat, és sima állagú krémmé verjük a vajas pudingot.

  5. A világos és a sötét tésztaszeleteket a pudingos krémmel mindkét felén megkenjük és összetapasztjuk őket. Egy kis krémet félreteszünk, hogy az oldalát és a tetejét – az egész süti felszínét be tudjuk vele vonni.

  6. A sütit legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük, majd kivesszük és csokiöntettel díszítjük. Vízbe mártott éles késsel „ferdén” felszeleteljük a süteményt.

    %