Nagy mindig így készítette a gyümölcskompótot, még ma is a számban érzem az ízét… 17 igazán finom ízű gyümölcskompót
Neked melyik volt a kedvenced?
A kompótokat főleg nyáron készítjük, amikor elegendő friss gyümölcs áll rendelkezésünkre. Egyfajta vagy többféle gyümölcsből készítjük. A friss kompót készítéséhez hibátlan, kemény, de érett, zamatos gyümölcsöt veszünk. A kevert kompótot különböző színű gyümölcsből készítjük. Ízét élvezetesebbé teszi a citromhéj, egész fahéj, szegfűszeg és a kihűlt kompótba csepegtetett citromlé.
A gyümölcsöt közvetlenül a felhasználás előtt folyó vízben megmossuk, rozsdamentes késsel meghámozzuk, magházát kivágjuk, vagy kimagozzuk. és tetszetős darabokra vágjuk. A bogyós gyümölcsöt átválogatjuk, megtisztítjuk, leszemeljük, szitára tesszük, és folyó vízben megmossuk. A kompótlevet kristálycukorból, esetleg mézből és vízből készítjük.
Csak kevés vizet vegyünk, hogy a lé a kompóttal elfogyjon. A cukrot a vízzel felforraljuk, kisebb mennyiségű ízesítőt teszünk bele (nem szabad a gyümölcs ízét elnyomnia), és az előkészített gyümölcsöt a forrásban levő szirupba dobjuk. A kemény gyümölcsöt egy kis ideig forraljuk, de nem főzzük szét. A puhább bogyós gyümölcsöt csak felforraljuk, és azonnal levesszük a tűzről. Lefedve hűtjük ki.
Télen aszalt gyümölcsből készítünk kompótot. Többfajta aszalt gyümölcsből is készítjük, különféle fűszer: egész fahéj, szegfűszeg, citromhéj hozzáadásával. A kihűlt kompótba citromlevet csepegtethetünk.
Az egyes receptek adagjai 4 személyesek.
Cseresznyekompót
Hozzávalók: 50 g kristálycukor, 2.5 dl víz, 600 g cseresznye.
A cukorra ráöntjük a vizet és felforraljuk. A cseresznyét megtisztítjuk, megmossuk és beledobjuk a forrásban levő szirupba. Két percig forraljuk, betakarjuk, és hűlni hagyjuk.
Meggykompót
Hozzávalók : 80 g kristálycukor, 2 dl víz, 600 g meggy.
A kristálycukrot a vízzel felforraljuk. A meggyet leszedjük a száráról, megmossuk, és beledobjuk a forró szirupba. Egyszer felforraljuk, lefedjük, és kihűtjük.
Eperkompót
Hozzávalók 80 g kristálycukor, 2 dl víz, 600 g eper.
A cukrot a vízzel felforraljuk. Az eper kocsányát leszedjük, a gyümölcsöt megmossuk, a forrásban levő szirupba dobjuk. Nem főzzük, hanem azonnal levesszük a tűzről, és lefedve hagyjuk kihűlni.
Eper és málnakompót
Hozzávalók : 100 g kristálycukor, 2.5 dl víz, 400 g eper, 200 g málna, citromhéj, citromlé.
A cukrot kiöntjük a vízzel, beletesszük a citromhéjat, és felforraljuk. A forrásban levő szirupba beledobjuk a megtisztított és megmosott epret és málnát, és levesszük a tűzről Lefedjük, és mikor kihűlt, belecsepegtetjük a citromlevet.
Egres és ribiszkekompót
Hozzávalók: 120 g kristálycukor, 2.5 dl víz, egres, 200 g ribiszke.
A kristálycukorra ráöntjük a vizet, és amikor már forrásnak indult, beledobjuk a megtisztított, tűvel megszurkált, megmosott egrest és a leszemelt. megmosott ribiszkét. Amikor újra felforrt, levesszük a tűzről, lefedjük, és kihűtjük.
Barackkompót
Hozzávalók : 100 g kristálycukor, 2.5 dl víz, 600 g érett, kemény barack. A cukrot a vízzel felforraljuk.
A barackot megmossuk, kettészeljük, magját eltávolítjuk, és a forró szirupba dobjuk. Rövid ideig főzzük. Levesszük a tűzről, és lefedve kihűtjük.
Őszibarackkompót
Hozzávalók: 100 g kristálycukor, 2.5 dl víz, citromhéj és citromlé, 600 g érett, kemény őszibarack.
A kristálycukrot a vízzel és a citrom héjával felforraljuk. Az őszibarackot meghámozzuk, megmossuk, magját kiszedjük, és a forró szirupban rövid ideig főzzük Levesszük a tűzről, lefedjük, és a már kihűlt kompótba belecsepegtetjük a citromlevet.
Ringlókompót
Hozzávalók: 100 g kristálycukor, 2.5 dl víz, 600 g ringló, 2 szem szegfűszeg.
A cukrot a vízzel felforraljuk. A ringlót megmossuk, a nagyobbakat kettévágjuk és kimagozzuk. A forrásban levő szirupba dobjuk, hozzátesszük a szegfűszeget, és egyszer felfőzzük. Félreállítjuk. és lefedve hűlni hagyjuk.
Körtekompót
Hozzávalók: 80 g kristálycukor, 2.5 dl víz, citromhéj, citromlé, 600 g érett, de kemény körte.
A kristálycukrot felöntjük a vízzel, hozzátesszük a citromhéjat, és felforraljuk. A körtét meghámozzuk, negyedekre vágjuk, magházát kivágjuk, és megmosva a szirupba dobjuk. Rövid ideig forraljuk, és lefödve hűlni hagyjuk. A kihűlt kompótba belecsepegtetjük a citromlevet.
Feketeáfonya-kompót
Hozzávalók: 100 g kristálycukor, 2 dl víz, 600 g fekete áfonya.
A kristálycukorra ráöntjük a vizet, és amikor már forrásnak indult, beledobjuk az átválogatott és folyó víz alatt megmosott fekete áfonyát Egyszer felfőzzük, és levesszük a tűzről. Lefedjük. A kompótot kihűlve tálaljuk.
Málnakompót
Hozzávalók: 80 g kristálycukor, 2 dl víz, 600 g málna.
A cukrot a vízzel felforraljuk. A forrásban levő szirupba beledobjuk a málnát, és azonnal elhúzzuk a lángról. Lefedjük, mikor kihűlt, tálaljuk.
Vörösáfonya-kompót
Hozzávalók : 600 g vörös áfonya, 2 dl víz, citromhéj, citromlé, egész fahéj, 150 g kristálycukor, 1 dl vörös bor.
Az átválogatott vörös áfonyára ráöntjük a vizet, hozzáadjuk a citrom héját és egy darab egész fahéjat. Felforraljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, rövid ideig még forraljuk, és fedő alatt hűlni hagyjuk. A már kihűlt kompótba belecsepegtetjük a citromlevet, és hozzáöntjük a vörös bort.
Szőlőkompót
Hozzávalók: 60 g kristálycukor, 2.5 dl víz, 600 g nagy szemű szőlő, egy kevés citromlé.
A kristálycukrot felöntjük a vízzel, és felforraljuk. A megmosott szőlőt leszemezzük, beledobjuk a forrásban levő szirupba, és egyszer felfőzzük. Azonnal levesszük a tűzről, és lefedve hűlni hagyjuk. A kihűlt kompótba belecsepegtetjük a citromlevet.
Szilvakompót
Hozzávalók: 100 g kristálycukor, 2.5 dl víz, 2 szem szegfűszeg, citromhéj, citromlé, egy kis darab egész fahéj, 600 g szilva, 2 kanál rum.
A cukrot a vízzel felforraljuk. Beletesszük a szegfűszeget, citromhéjat, egy darabka egész fahéjat, és rövid ideig forraljuk. Közben a szilvát megmossuk, kimagozzuk, majd a forrásban levő szirupba dobjuk. Röviden forraljuk, levesszük a tűzről, és lefödve kihűtjük. A kihűlt kompótba citromlevet csepegtetünk, és beleöntjük a rumot.
Almakompót
Hozzávalók: 100 g kristálycukor, 2.5 dl víz, citromhéj, citromlé, egy kis darab egész fahéj, 2 szem szegfűszeg, 600 g alma.
A cukrot a vízzel, citromhéjjal, a kis darab egész fahéjjal és a szegfűszeggel felforraljuk. A forrásban levő szirupba beledobjuk a meghámozott, négyfelé vágott almát, melynek magházát kivágtuk. Rövid ideig főzzük, levesszük a tűzről, lefedjük, és hűlni hagyjuk. Amikor a kompót már kihűlt, egy kevés citromlevet csepegtetünk bele.
Narancskompót
Hozzávalók: 150 g kristálycukor, 2 dl víz, 600 g narancs. A kristálycukrot felöntjük a vízzel, és felforraljuk. A narancsot meghámozzuk, és gerezdekre szedjük. Rövid időre a forrásban levő szirupba dobjuk. Levesszük a tűzről, lefedjük, és amikor kihűlt, tálaljuk.
Aszalt gyümölcsből készült kompót
Hozzávalók: 100 g aszalt alma, 100 g aszalt körte, 100 g aszalt szilva, 3 dl víz, citromhéj, citromlé, egy kis darab egész fahéj, 120 g kristálycukor.
Az aszalt gyümölcsöt gondosan megmossuk, ráöntjük a vizet, hozzáadjuk a citromhéjat, egy kis darab egész fahéjat, a kristálycukrot, és főzzük, míg a gyümölcs megpuhul. A megfőtt kompótot levesszük a tűzről, és lefedve kihűtjük. A kihűlt kompótba citromlevet csepegtetünk. Tálalás előtt a fűszert kivesszük.