Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

GasztroKonyhaÖt perc pihi

Így készül az igazi kenyérlángos, nagymama így sütötte a kemencében házi, tejföllel, szalonnával, lila hagymával

Nagymama legjobb receptje, imádta az egész család.

A kenyérlángost sokan sokféleképpen készítik. A tésztája szinte házanként eltér, az íze mégis minden esetben tökéletes. A mostani receptet nagymamámtól tanultam, aki a kenyérlángos tésztájába egy kevés reszelt főtt burgonyát is tett. Nem sokat, de szerinte ettől lesz a kenyérlángos igazán finom és „élettel teli”. Én hittem neki, sőt, hiszek neki, és én is az ő receptjét használom. A feltét nem sokat változott, jó kis tejföl, lilahagyma és szalonna. Szerző: Mineralka

Hozzáadta: TopPetra, 20.5.2018

Kategória: FőétkezésekEbéd

Előkészítés:
Sütés/főzés:

ALAPANYAGOK

500 g búzafinomliszt
150 ml langyos tej
1 kv. kanálkristálycukor
1 kv. kanál
1 db tojás
3 ev. kanálolaj
1/2 kockaélesztő (kb. 20 g)
2 db főtt burgonya
350 g tejföl
200 g füstölt szalonna
2 db lilahagyma

ELKÉSZÍTÉS MENETE

  1. Az élesztőt meleg tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük és 15 percig pihentetjük. Ennyi idő elég ahhoz, hogy az élesztő felfusson.

  2. A tészta hozzávalóit tálba szórjuk: a lisztet, a sót, a lereszelt főtt burgonyát és a tojást, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt. A hozzávalókból tésztát gyúrunk.

  3. A tésztát lefedjük és legalább 1 órát kelesztjük. Miután megkelt, a tésztát bő zsiradékkal kikent magas falú tepsibe tesszük és addig formázzuk kezünkkel a tésztát, amíg az ki nem tölti egyenletesen az egész tepsit.

  4. A tésztát tejföllel megkenjük, felszeletelt lilahagymával és kockára vágott füstölt szalonnával bőven megszórjuk.

  5. 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.