Almás-túrós sütemény, imádja a család…. teljesen lisztmentes
Mi nagyon szeretjük az egyik kedvenc receptünk.
Sajnos oda kell figyelnem arra, mikor mit eszek, és bizony nehéz lemondani az édességről. A finomliszt a diétámban nem jöhet számításba, így elkezdtem más lehetőség után nézni. Szerencsére rátaláltam az almás-túrós szelet receptjére, ami liszt nélkül készül. A tésztába elsősorban gluténmentes őrölt zabpehely kerül. A töltelék kétféle, almás és túrós. Az édesség tetejét még mandulaszirommal lehet díszíteni. Szerző: Pepe
Hozzáadta: TopPetra, 6.10.2018
Kategória: Desszertek, sütemények, Alma, Gyümölcs szerint, Túrós édességek, sütemények, Édes sütemények
Előkészítés:
ALAPANYAGOK
Tészta:
150 g darált dió
130 g darált zabpehely (gluténmenteset használtam)
120 g méz
170 g puha vaj
2 db tojássárga
csipet kardamon és fahéj
Almás töltelék:
500 g alma
70 g kókuszvirág cukor
5 g ceyloni őrölt fahéj
1 db citrom leve
Túrós töltelék:
2 db tojás
250 g túró
2 ev. kanálméz
1 db citromhéja
ELKÉSZÍTÉS MENETE
-
A tészta hozzávalóit elkeverjük. Amíg elkészítjük a töltelékeket, a tésztát hűtőszerkénybe tesszük.
-
Az almát felszeleteljük, edénybe tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd alacsony fokozaton puhára főzzük. Kihűtjük.
-
A sütőformát kivajazzuk és őrölt zabpehellyel beszórjuk. Hosszú kenyérsütő formát használtam. A forma aljára kézzel rátesszük a tészta ¾ részét.
-
Egyenletesen rátesszük az almás tölteléket. Erre öntjük rá a túrós tölteléket, amihez minden hozzávalót tálba teszünk és alaposan eldolgozunk (kézi robotgéppel, magas fokozaton). Lefedjük a maradék tésztával.
-
A tetejét még olvasztott vajjal megkenjük, mandulaszirommal megszórhatjuk.
-
170 fokon 45 percig sütjük.