Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

Mit tehetsz, ha bepenészedik a télire eltett savanyúság? Ne dobd ki, van rá megoldás!

Ezt tudod még tenni vele.

A legtöbb ember egyből azt gondolja, hogy “kuka” az egész, azonban egyáltalán nem kell kidobni, ha megjelennek a kis penészvirágok a savanyúság tetején. Van rá megoldás!

Ősz tájékán a legtöbb háziasszony bespájzol, a sok befőtt és lekvár mellett bizony érdemes időd fordítani a savanyúságra is, hiszen amellett, hogy finom, még egészséges is. De mi van akkor, ha megpenészedik a savanyúság? Nem kell megijedni, mindenre van megoldás.

Természetesen csak akkor mentsük meg a savanyúságot, ha csak egy kis zavarosságot, penészt észlelünk rajta és a zöldségek még épek, ha büdös azonnal dobjuk ki, különben egészségünk bánja!

A savanyúság akkor szokott megromlani, ha nem voltak jól elmosva az üvegek, így tehát a legfontosabb szabály mindig a sterilizálás. A tiszta víz és a mosogatószer csodákra képes, de egy kis szódabikarbóna tökéletesen megoldja a dolgot.

Ha ecetes savanyúságot teszünk el, mindig hideg vízzel mossuk el a zöldségeket, mert a meleg víz keményebb, ez pedig előidézheti a penészedést.

Így tedd el a savanyúságot télire, hogy ropogós maradjon - A legfinomabb csalamádé recept

A zöldségeket mindig forrásban lévő vízbe tegyük, durva sót használjunk, de mielőtt rátennénk a savanyúságra, előbb oldjuk fel a sót. A borsnak, a mustármagnak és a tormának is antibakteriális szerepe van.

A hozzáértő háziasszonyok tudják, hogy a meggyág vagy a tormagyökér segít ropogósan és frissen tartani a zöldségeket. Ha azt szeretnéd, hogy ropogós maradjon a savanyúság, ezt a cikket feltétlenül olvasd el.

Ha a savanyúság megpenészedett, a léhez egy mustármaggal teli vászonzacskót kell tenni, hogy a felszínre jöjjön a penész. Legalább két hétig hűvös, sötét helyen kell tárolni.

Ha a sóoldat enyhén zavaros, az teljesen természetes abban az esetben, amikor tejsavas erjedési folyamat megy végbe az üvegben. Ha alaposan leöblítjük a savanyúságot fogyasztás előtt, akkor megmenthető, nem kell kidobni.

Ha a savanyúság megpenészedett, nyissuk fel az üveget, felforralt vízzel mossuk le a zöldségeket, és az üveg száját. Az eltevő lé egy részét mentsük meg, szűrjük át, majd töltsük vissza az üvegbe, a másik felét pedig pótoljuk, készítsünk új felöntő levet. Mielőtt újra töltenénk, mindig sterilizáljuk az üveget és a tetőt is.