A titkos hozzávaló, melyet nagyanyáink sosem felejetették ki, ha füstölt szalonnát készítettek
Így lesz igazán mennyei.
Ki ne szeretné a szalonnát? Nyárson sütve, pirítóssal és egy finom teával, a tábortűz mellett. Vagy a téli időszakban, egy nagy fej lilahagymával, esetleg mustárral, a reggelik királya lehet – ha jól van elkészítve. A szalonna titka ugyanis nem a füstölésben rejlik, annál inkább az arra való előkészítésében.
Ahhoz, hogy a reggeliző vendégeid ne tudják szó nélkül hagyni ezt a hagyományos, házias ételt, egy olcsó hozzávalót ajánlunk most a figyelmedbe, mely épp amilyen banális a konyhában, annyira ritkán használt a szalonnakészítés folyamatában. Pedig vétek lenne kihagyni!
Az emberek téli étkezési szokásai megváltoznak. Míg nyáron a könnyen emészthető, frissítő ételeket kívánjuk, addig télen a sósabb, zsírosabb falatokat részesítjük előnyben, így „védekezve” a hideg ellen.
A szalonna egy a közkedvelt téli csemegék közül, melyet „ahány ház, annyi szokás” módjára mindenki másképp készít el. De van egy hozzávaló, amit bárhol is élsz, sose feledd alkalmazni a szalonna előkészítésénél.
Konkrétan a babérlevél. Mielőtt a szalonnát feltennénk a füstre, érdemes előtte alaposan bepácolnunk. Ebbe az aromás fűszerkeverékbe mindenképp kerüljön babérlevél is, nem fogjuk megbánni – tanácsolják a profi szakácsok.
Hozzávalók a mennyei füstölt szalonnához
Kell hozzá 1,6 kg jódozatlan durva só (eltevéshez), 100 g fokhagyma, 30 g frissen őrölt bors, 30 g mustármag, 2-3 babérlevél.
Opcionálisan adhatunk hozzá zúzott koriandermagot, szárított bazsalikomot, fehérborsot, őrölt köményt. Illetve, mellőzhetjük a fokhagymát és a mustármagot, ha nem szeretjük, bár egy minimális mennyiséget azért nem ártana mégis használni.
Előkészítés
Válasszunk egy kimosott és fertőtlenített hordót vagy nagyobb edényt. Tisztítsuk meg a friss fokhagymát, majd tegyük a sót, a frissen őrölt borsot, a darált mustármagot és az apróra vágott babérlevelet egy nagyobb tálba. A hozzávalókat alaposan keverjük össze, és minden szalonnadarabot alaposan dörzsöljünk be az ízekkel.
Hagyjuk a szalonnát egy deszkán, és ne feledjük, legalább 6 hétig kell a hidegben pihennie, míg átveszi az összes fűszer ízét. Végül tegyük a darabokat egy hideg vízzel teli edénybe, és hagyjuk ázni legalább 10 órán át.
Az étel akkor lesz fogyasztható, ha a vízből való kiemelés után még 4 napig füstöljük.
Forrás:
A titkos hozzávaló, melyet sosem lenne szabad kifelejtened, ha füstölt szalonnát készítesz!