Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

GasztroKonyha

Igazi békebeli ropogós héjjú kifli ma sütöttem először, de nem utoljára, mert igazán finom lett

Teljesen olyan mint régen volt, most már csak ilyet fogunk sütni.

A régi finom kifli, már nagyon sokszor kerestem ezt az ízt, de ez valami fenséges lett!

HOZZÁVALÓK

  • 50 dkg finomliszt
  • 50 gr tejföl
  • 2 dl tej
  • 1 dl víz
  • 20 gr élesztő
  • 10 gr só

ELKÉSZTÉS

A lisztet leszitáljuk, belekeverjük a sót. A tejet, a vizet és a tejfölt összekeverjük és meglangyosítjuk, hozzáadjuk a liszthez. Belemorzsoljuk az élesztő és jó alaposan géppel kb 15 percig dagasztjuk. Kb 45 percet kelesztjük.

8-10 darabba vágjuk, gömbölyítjük és letakarva pihentetjük még kb 10-15 petc‘g. Megformázzuk a kifliket és szilikonos sütőpapírral kibélelt sütőlemezen hagylak kelni még kb 30 percig. Közben előmelegítjük a sütőt alsó-felső sütésen 220 fokra, úgy, hogy a sütő aljába vizet teszünk egy edénybe, hogy gőz keletkezzen.

A kifliket lepermetezzük vízzel, majd berakjuk a sütőbe. Így sütjük kb 10-15 percig, majd, amikor látjuk, hogy kezd pirulni légkeverésre állítjuk a sütők, visszavesszük a hőfokot 200 fokra és így sütjük még kb 4-5 percig, amíg szépen meg nem pirul. A sütőből kivéve lepermetezzük vízzel és rácson hagyjuk kihűlni.

Formázás: a megkelt tésztát feldaraboljuk, egyenként gömbölyítjük és még hagyjuk pihenni kb 15 percet.  Ovális formát kezdünk nyújtani, felső részét csücskösre, az alsó részét pedig jobbra-balra nyújtjuk, hogy háromszög forma legyen. A lehető legvékonyabb legyen a tészta, majd szorosan kezdjük feltekerni, a csücskét tekerés közben felfelé lehet óvatosan húzni. Most sütöttem először, de nem utoljára.

Szilvia Burikné Sebestyén receptje

Mit süssünk? Süs