Álom diós-kávés sütemény: csak egyszer kell megkóstolnod és függő leszel
Így együtt igazán jó párost alkotnak.
A dió és a kávé párosa megunhatatlan.
Hozzávalók:
a tészta:
- 3 ek liszt
- 6 tojás
- 15 dkg kristálycukor
- 15 dkg dió (darált)
- fél cs sütőpor
- csipet só
a krém:
- 3 dl tej
- 3 ek liszt
- 1 ek őrölt kávé
- 1 cs vaníliás cukor
- 25 dkg margarin (szoba hőmérsékletű)
- 18 dkg porcukor
- 5 ek dió (darált)
a tetejére:
- 15 dkg étcsokoládé
- 5 dkg margarin (olvasztott)
(a tepsi 20*36 cm-es)
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukor felével kemény habbá felverjük. A sárgáját a maradék cukorral fehéredésig keverjük. A lisztbe belekeverjük a diót, a sütőport és a sót.
A kemény habhoz először a cukros tojássárgáját keverjük bele óvatosan (levegősen), majd a lisztes keveréket.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a tésztát és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25-30 percig sütjük (tűpróba). Ha megsült a tészta és kihűlt, utána lehúzzuk róla a sütőpapírt és visszahelyezzük a tepsibe.
A tejet beleöntjük egy lábosba és csomómentesen elkeverjük benne a lisztet, a kávét és a vaníliás cukrot. Folytonos keverés mellett sűrűre főzzük (pudingszerűre), majd félretesszük hűlni (időnként megkevergetjük).
A margarint a porcukorral jól összekeverjük, majd a kihűlt krémet hozzáadjuk és gépi habverővel jól összekeverjük, majd végül belekeverjük a diót.
A tésztára a krémet egyenletesen rákenjük. Mikróban megolvasztjuk a margarint és a vízgőz felett megolvasztott csokoládéhoz keverjük, majd ráöntjük a krém tetejére és szépen elsimítjuk.
Hűtőbe tesszük, míg meg nem dermed a csokoládé a tetején, majd hosszúkás szeletekre felvágjuk és tálaljuk.
Forrás: blikkruzs.blikk.hu