Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Konyha

Zserbó és Grízes krémes, a két elmondhatatlanul finom hazai süti egy receptben!

Nálunk a családban nagy kedvencek ezek a sütik.

Tegnapelőtt készítettem mézes krémest és zserbót. Mára jól szeletelhetővé puhult. Nagyon finomra sikerült.

Hozzávalók

  • 45 dkg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1/2 sütőpor
  • 1/2 élesztő
  • 1/2 dl tej
  • 1 tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 3 evőkanál tejföl

 

Töltelék

40 dkg darált dió,

3 evőkanál cukor,

1/2 kg lekvár.

+ 20 dkg étcsoki

+ 5 dkg vaj.

 

 

Elkészítés

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk a tejben futtatott élesztővel. 4 részre osztjuk, 4 lapot sütünk tepsi tetején. 2 tepsi nagyságú sütőpapírt vágok ki.

Az egyiken elnyújtom az első tésztát, majd a tepsi aljára teszem. Baracklekvárral megkenem. Megszórom a cukros dió harmadával. A következő papíron elnyújtom a második tésztát, majd lefelé fordítva a tepsibe teszem. Lehúzom a papírt. Lekvár, diós cukor. Ismétlődik a művelet addig, míg a 4. lap is a tepsibe kerül. Villával megszurkálom a tetejét. Sütés 170 fokon.

Amikor kihűl a vajjal felolvasztott csokit a tetejére simítom.

Kezdőknek a legnehezebb a tészta formára nyújtása. A többi könnyű. Sikeres sütkérezést kívánok a próbálkozóknak!!

Mihályné Kovács receptje!

 

Grízeskrémes

  • Hozzávalók:
  • 25 dkg méz,
  • 25 dkg cukor,
  • 1 dl olaj,
  • 1 dl tej,
  • citromlé,
  • 1 kiskanál szódabikarbóna,
  • késhegynyi szalakáli,
  • 80 – 90 dkg liszt,
  • 2 tojás.

 

Elkészítés

4 lapot sütünk a következőből: egy edényt tűzre teszünk, 25 dkg méz, 25 dkg cukor, 1 dl olaj, 1 dl tej, aranybarnára kevergetjük, aztán pici citromlébe teszünk egy kiskanál szódabikarbónát és egy késhegynyi szalakálit és ezt is az edénybe tesszük, megkeverjük míg eléri a kívánt színt. Levesszük a tűzről és kb. 10 percig hülni hagyjuk, azután hozzáadjuk a lisztet, kb. (80 – 90 dkg) és 2 tojást. Nem baj, ha meleg a massza, jobban nyújtható.

Krém:1 liter tej,2 vaníliapuding,4 kanál gríz,25 dkg cukor.Sűrűre főzzük, miután kihűlt 25 dkg Ramával kikavarjuk. Töltjük a lapokat, középre savanykás lekvárt, tetejére porcukor.

Mihályné Kovács receptje!