Éjjel a Dunántúlon is felszakadozik, csökken kissé a felhőzet, de ott reggel még jellemzően erősen felhős lesz az ég. Keletebbre azonban változóan felhős égkép valószínű. Egyre kevesebb helyen lehet kisebb eső, zápor. Az északi, északkeleti szél helyenként megélénkülhet, a Zemplén körül egy-egy erős széllökés is lehet. A hőmérséklet késő este 10, 15, hajnalban 8, 13 fok között alakul.Pénteken közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, a Dunántúl északnyugati részei lehetnek naposabbak. Elsősorban a déli és keleti megyékben lehet elszórtan zápor, néhol zivatar. Másutt kisebb a csapadék valószínűsége. Az északi, északkeleti szél megélénkül, Sopron és a Zemplén környékén olykor meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 13 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 23 fok között valószínű.

zivatar

Az előttünk álló napokban melegszik az idő, napsütés is lesz és tartós csapadék nem, de zivatarok továbbra is várhatók. Pénteken és szombaton főleg keleten és délen, vasárnaptól már országszerte várható a délutáni gomolyfelhő képződésből zápor, zivatar. Területi átlagban az egy hetes csapadékösszeg 10 és 30 mm között valószínű, de intenzívebb zivatarok által érintett területeken, kisebb körzetekben ennél nagyobb mennyiség is előfordulhat.

A hét végén az északias szél még gyakran lesz élénk, időnként erős, majd a komolyabb légmozgás zivatarfelhők környezetére korlátozódik. Melegszik az idő, a legmelegebb órák hőmérséklete pénteken még 19 és 23 fok között, majd vasárnaptól már többnyire 25 fok körül alakul. A nedves talaj és a délutáni záporok miatt továbbra is magas páratartalomra kell számítani. A melegedő időben a tavaszi vetések gyors fejlődésnek fognak indulni, de a gyomok és a kórokozók nyomása is nagy marad.

Az őszi kalászosok jellemzően a virágzás, a repce pedig a magképződés fenológiai fázisában jár. A kedvező vízellátottság ebben az időszakban nagyon fontos ezeknek a kultúráknak. A kukorica és a napraforgó is szereti a vizet, ezek viszont melegebbet igényelnének, most pedig fáznak, így fejlődésük lassú. A gyomok a sok eső hatására erősen növekednek, de a gombás megbetegedések és a különböző kártevők is szaporodnak. A gyommentesítés és a növényvédelem jelenleg kulcsfontosságú, de az esős időben, a sáros talajon nehéz megvalósítani. A sok csapadék miatt a jelenleg érő gyümölcsök kárt szenvednek, a korai cseresznye kireped, majd rothad, csakúgy, mint a szamóca.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat főtámogatója a Kaposflex Kft., támogatója az ICL Specialty Fertilizers.

Forrás:

https://www.agroinform.hu/idojaras_hirek/ujabb-riasztasok-ismet-jonnek-zivatarok-40231-001?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=HIRpromo&utm_content=40231