Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

Rémisztő hír: Óriási poloskainvázió közeleg hazánk felé !Ekkor érkezik

Ettől többen nem is jöhetnének.

 

Mintha az utóbbi időben kicsit fellélegezhettünk volna a poloska-krízis terén, hiszen noha ha esténként felkapcsoljuk a lámpát, még most is sok büdösbogár kopog az ablakunkon, de mintha kevesebb lenne, mint eddig. Ez az öröm azonban nem tarthat sokáig, augusztus végétől ugyanis megkezdődik a következő invázió.

Vétek Gábor okleveles kertészmérnök, növényvédő mérnök, a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékének munkatársa nyilatkozott az Agrároldalnak, amelynek keretei között elmondta, mire is számíthatunk.

– Közülük jellemzően a nagyobb termetű, és mindenfelé, különösen a városi környezetben is megtalálható poloskafajok váltak közismertté, mint például a 2000-es évek környékén azonosított, zöld színű vándorpoloska, vagy a 2013-ban megtalált ázsiai márványospoloska – mondta.

Azt is elmondta, hogy a márványpoloska a városokban érzi magát a legjobban. Ez a faj egy igazi potyautas, az árukereskedelem során hurcolják be őket tömegeivel különböző országokba, és az ősz közeledtével előszeretettel húzódnak be lakásokba, házakba, ezért kizárt, hogy ne találkozzunk az undorító kis bogarakkal.

– Az utóbbi két évben már az ország számos pontján jelen volt, illetve van. Vannak olyan területek is, ahol előfordulása tömegesnek mondható. Ilyen például Budapest, Pest megye térsége, Pécs környéke, de akár Győr, Szolnok vagy Szeged térségét is említhetnénk. Városi környezetből sok adatunk van, ugyanakkor a mezőgazdasági területeken való jelenlétéről és károkozásáról egyelőre még kevesebbet tudunk, bár a főváros tágabb térségéből kaptunk már egyértelmű hírt arról, valamint magunk is tapasztaltuk, hogy megjelent egyes gyümölcs- és zöldségkultúrákban, és a termésen kárt okozott – árulta el.

Azt is elmondta, ősszel komoly mennyiségben megjelenhetnek ezek a büdös, hangos, idegesítő lények:

– Augusztus-szeptemberre várhatóan egyre feltűnőbb lesz a jelenlétük. Már most is jelen vannak mindenhol, de ahhoz képest, ami most van, rosszabbra lehet számítani az elkövetkező két hónapban. A széles hatásspektrumú növényvédő szerek hatékonyak ellenük, de ezek felett részben méhveszélyességi, részben egyéb okok miatt eljárt az idő. A piretroidok, mint még a kezünkben maradó lehetőség, kellően hatékonyak, de a hasznos élő szervezetekre ezek is kockázatot jelenthetnek, tehát ilyen szempontból sajnos nem túl jók a kilátások” – mondta.