Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

Rendkívüli hír: Több százan vannak a tünteték Budapesten a gyöngyöspatai kártérítések miatt

Ezeket a szavakat skandálják a tüntetők:

Szabad Bíróság! Szabad Gyöngyöspata! – név alatt gyülekeznek a Nyugati térnél és vonulnak a parlamenthez a tüntetők.

A tüntetők a Nyugatinál gyülekeztek és tudósítónk beszámolója szerint több mint ezren lehettek.

A parlament előtt tartott tüntetésen többek közt  Kaltenbach Jenő és L. Ritók Nóra is felszólal, melyet élőben közvetítünk a Facebook-oldalunkon.

Az első megálló a Markó utcában volt a Pesti Központi Kerületi Bíróság közelében, itt Setét Jenő roma aktivista beszélt. Erről szóló közvetítésünket itt láthatja:

© Túry Gergely
© Túry Gergely
© Túry Gergely
© Túry Gergely
© Túry Gergely
© Túry Gergely
© Túry Gergely
© Túry Gergely
© Túry Gergely
© Túry Gergely

Az ügy januárban robbant ki, amikor Orbán Viktor miniszterelnök évindító sajtótájékoztatóján a gyöngyöspatai iskolákban szegregált oktatást elszenvedő romáknak megítélt bírósági kártérítést munka nélkül szerzett pénznek nevezte, amelyet egy „etnikailag meghatározó csoport tagjai” kapnak.

Ennek előzménye, hogy tömegesen kell pénzeket kifizetnie az államnak, mert a másodfokú bíróság szegregáció miatt összesen 100 millió forintot ítélt meg több mint hatvan egykori gyöngyöspatai diáknak, azonban az állam fellebbezett.

A kormány végül úgy döntött, hogy felülvizsgálja a kártérítéses rendszert és a továbbiakban felfüggeszti a kártérítések kifizetését is. Azóta már többen, többféleképpen magyarázták a döntést, Rétvári Bence államtitkár például azt mondta, hogy a kormány azért nem fizet a roma családoknak, mert a pénz „nagyon gyorsan elmehet”, miközben a képzés, amivel természetben kárpótolna a kormány egy életre szól.

Az ügyben nemzeti konzultációt is indít a kormány, egy szombati Facebook-videóban Horváth László, a Fidesz országgyűlési képviselője elmondta, milyen kérdéseket terveznek megvitatni a gyöngyöspatai kártérítés nyomán. Mint a videóban mondja, az egyik kérdés arra vonatkozik majd, igazságos-e a kártérítés? A másik kérdése pedig, ha megítélik a kártérítést, akkor miként teljesítsék azt?

 

Forrás:
https://hvg.hu/itthon/20200223_Budapesten_tuntetnek_a_karteritesek_megvaltoztatasa_ellen?s=hk