Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

Szomorú hír jött: Elhunyt a legendás zeneszerző

Nyugodjon békében.

81 éves korában meghalt Bill Withers, többek között az Ain’t No Sunshine című világsláger szerzője és előadója.

Életének 82. évében meghalt a nagyhatású amerikai soulénekes, Bill Withers. Ő volt a szerzője több világsláger, például az Ain’t No Sunshine-nak. A dalt az ő előadásában ismerik a föld legtöbb országában.

A család tájékoztatása szerint a zenész halálát szívproblémái okozták – írja a Guardian. Withers 1938-ban született egy igen szegény család gyerekeként. Gyerekkorában dadogott, ami komoly hátrányt jelentett az iskolában, nem is igazán voltak barátai. 13 éves volt, mikor meghalt az apja, és nagyanyja rengeteget segített a nevelésben. Az ő emlékének szánta a Grandma’s Hands című dalt, amely fel is került az első, 1971-ben megjelent lemezére.

WC-deszkáktól a milliós eladásokig

Amint lehetett, Withers beállt a seregbe, ahol 9 évet töltött. A leszerelés után, 1967-ben Los Angelesbe költözött, ahol gyári munkát vállalt. WC-ülőkéket készített a gyárban, és amennyire ideje engedte, éjszakánként bárokban is énekelt. Az nappali munkájából és azesti fellépésekből összegyűjtött pénzét elsősorban saját dalainak stúdiófelvételeire költötte.

Meg is lett az eredménye, rövid idő alatt aláírt a Sussex Recordshoz, és Booker T Jones producerrel elkészítették első lemezét, a Just As I Am-et. Erre a debütáló lemezre került fel a nagyanyjáról írt dala mellé a legnagyobb slágere is, az Ain’t No Sunshine. Innentől kezdve nagyjából két év kellett ahhoz, hogy igazán befutott zenész legyen, akinek milliók veszik a lemezeit.

Withers 3 Grammy-díjat is kapott pályafutása alatt, és 5 évvel ezelőtt, 2015-ben bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be.