Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

Ekkor érkezik a vihar: felhőszakadás és jégeső is lehet

Ekkor várható.

Két hullámban csapnak majd le a zivatarok.

Egy felettünk hullámot vető frontálzóna miatt esőt, záporokat, zivatarokat tartogat a nap hátralévő része és az éjszaka is – írja az Időkép.

A felszín közelében élénk, erős északnyugati széllel már megérkezett a hűvösebb levegő, ami stabilizálta a légkört. De késő délután az ország keleti felében, a magasban déliesre forduló áramlással melegebb légtömeg érkezik, emiatt az északnyugati országrész kivételével sokfelé labilizálódik a légkör. Ebben a labilis légállapotban indítja be a zivatarokat a délnyugat felől érkező hidegfront, ami zivatarláncba szervezheti őket.

Az Időkép által használt WRF modell előrejelzése alapján

két hullámban érkezhetnek a zivatarok, ebből a második lehet az erősebb. A helyzet összetettsége miatt azonban a zivatarok erőssége és vonulása kapcsán nem kicsi a bizonytalanság.

FelhőképForrás: Időkép

Nagyjából a Barcs-Sárospatak vonal mentén, délnyugatról északkelet felé haladó zivatarrendszert heves események (felhőszakadás, jégeső, viharos kifutószél) kísérhetik. Csendes esőre leginkább az északnyugaton élők készülhetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 10 megyére adott ki másodfokú figyelmeztetést a nagy mennyiségű csapadék (Vas, Somogy) és a heves zivatarok (Baranya, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Nógrád) miatt