Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

GasztroKonyhaÖt perc pihi

Mennyei mini mákos tekercs joghurtos tésztából

Nagyon finom, érdemes kipróbálni.

Ez a puha, mini mákos tekercs joghurtos tésztából az egyik nagy kedvencem! Imádom, ahogy a jó vastag mákos réteg megbújuk a tésztalapok közt. A citromnak köszönhetően az íze még különlegesebb. Szerintem nagyon jól megfér egymás mellett a savanykás citrusos ízvilág és a finom, cukros-mákos töltelék. A kelesztés, elkészítés és sütés után már csak porcukorral kell megkenni. Szerző: Mineralka

Hozzáadta: TopPetra, 20.5.2020

Előkészítés:
Sütés/főzés:

ALAPANYAGOK

Tészta:

1 kg finomliszt
200 g kristálycukor
200 ml olaj
100 ml natúr joghurt
2 db tojásfehérje
450 ml langyos tej
1 db citrom héja
50 g friss élesztő
2 kv. kanál

Töltelék:

500 g darált mák
200 g nádcukor
1 csomag vaníliacukor
300 ml tej
ízlés szerint citrom reszelt héja

ELKÉSZÍTÉS MENETE

  1. Klasszikus módon készítjük el a kelt tésztát: az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadunk egy kanál cukrot és lisztet, elkeverjük, felfuttatjuk. A felfuttatott élesztőt elkeverjük a többi hozzávalóval és sima állagú tésztává gyúrjuk. A tésztát lefedjük és egy órát meleg helyen kelesztjük.

  2. A megkelt tésztát két részre osztjuk. Mindegyik tésztalapot kinyújtjuk kb. fél centi vastagra, megkenjük a mákos töltelékkel. A mákos töltelékhez a mákot, cukrot és vaníliacukrot tálba tesszük és leforrázzuk a forró tejjel. Citromhéjjal és citrom levével ízesíthetjük, ízlés szerint.

  3. A tésztát a szélesebb oldalánál fogva felcsavarjuk, 3-5 cm vastag szeletekre vágjuk, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük.

  4. 180 fokra előmelegített sütőben fél órát sütjük. Sütés előtt a tetejét felvert tojássárgával megkenjük.