Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

Hatalmas örömhír érkezett a nyugdíjasoknak! Újabb nyugdíjemelés jöhet az idén, ennyi plusz pénzzel lehet számolni…

Remek hír érkezett! Újabb nyugdíjemelés jöhet az idén, ennyi plusz pénzzel lehet számolni

Ez is emelt összeg volt a költségvetési törvényben eredetileg szereplő három százalékhoz képest, de a Népszava szerint a múlt havi inflációs szám láthatóan fölülírta ezt a prognózist is. A januárban várt stagnálás helyett a decemberi 7,4 százalékról 7,9 százalékra szökött a 12 havi infláció – emlékeztetett a lap.

Az elemzők szerint az áremelkedések üteme az idő előrehaladtával ugyan csökken, de az éves átlagos pénzromlás így is legalább hat százalékos lesz. Szinte kivétel nélkül minden elemző e szintre, vagy még feljebb emelte inflációs várakozásait.

A lap szerint várhatóan novemberben további, legalább egy százalékos, januárig visszamenőleges nyugdíjemelésre lesz szükség.

Ám mint megjegyzik, ezzel az egy százalékos kiegészítő emeléssel is csak ott tartanak majd a nyugdíjasok, hogy a járadékok vásárlóértéke nem csökken, ugyanis az Orbán-kormány 2012-ben megszüntette a nyugdíjemelések bérekhez való kötését, az úgynevezett vegyes indexálást.

ÁTTÍRTÁK A NYUGDÍJKASSZÁT A COVID-HALÁLOZÁSOK!

A nyugdíjkiadások elmúlt években folyamatosan nőttek, épp ezért érezhető szakmai meglepetéssel konstatálta a Pénzügyminisztérium (PM), hogy a Covid-halálozások rendszerszinten érintették ezt a költségvetési tételt. A PM 2021-ről szóló beszámolójában részletezi a időskorú népesség demográfiai folyamatait: a jelentés emlékeztet arra, hogy 2020-ban az öregségi nyugdíjkorhatár 64,5 évre emelkedett, így az 1956-ban születettek csak a 2020 második felétől váltak jogosulttá öregségi nyugellátásra. Ennek következtében a járadékosok létszáma 2020 első félévben közel 31 ezer fővel csökkent, (hiszen kevesebben vonultak nyugdíjba, a halálozások pedig apasztották a létszámot), majd a második félévben mintegy 6400 fővel nőtt. E növekedésnek elméletileg 2021 első félévének végéig folytatódnia kellett volna, ám ehelyett – feltehetően az idősebb korosztályt erőteljesebben érintő pandémiás helyzet miatt – ismét folyamatosan csökkenni kezdett az ellátottak létszáma – írják a PM elemzői.

A létszámingadozások hatására a kort betöltött öregségi nyugellátottak létszáma 2021. decemberében 28 463 fővel lett alacsonyabb az előző év decemberi létszámánál – vagyis ennyivel csökkent a korbetöltött nyugdíjasok száma. A korbetöltött ellátások esetében a létszámcsökkenés részben ellensúlyozza a nyugdíjemelés és a cserélődés kiadásnövelő hatását – írták. 2021-ben az államháztartás nyugdíjkiadásai 4117 milliárd forintra rúgtak – ez 473 milliárd forintos növekedés egy év alatt. A többletkiadások mintegy fele ment el a nyugdíjemelésekre, míg a másik részét a nyugdíjprémiumra (177 milliárd forint), illetve a fél 13. havi nyugdíjra (77 milliárd) fizették ki.