Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

Sokan nem is gondolják, pedig ez a készülék eszi a legtöbb áramot a lakásban, érdemes lesz rá odafigyelni

Te gondoltad volna?

Mindennapi életünk számos területén használunk energiát, és bár törekedhetünk arra, hogy energia nélkül éljünk, ez ma már lehetetlen, de vannak módszerek, amelyekkel csökkenthetjük fogyasztásunkat. Itt vannak például azok a háztartási gépek, amelyekre érdemes odafigyelnie. Van egy közülük ami több áramot fogyaszt, mint a legtöbb.

Amikor az otthoni energiafogyasztásról van szó, az emberek folyamatosan keresik a havi számlák, az energiafogyasztás és az energiapazarlás csökkentésének módjait. Ezért fontos, hogy megértsük, melyek a legnagyobb villamosenergia-fogyasztók otthonunkban, és hogyan csökkenthetjük a fogyasztásukat, hogy a villanyszámlánk alacsony maradjon.

Itt már írtunk arról, hogy hány fokon érdemes mosni a ruhákat, hogy a mosógép kevesebb áramot fogyasszonebben a cikkben pedig arról írtunk, hogyan takaríthatunk meg áramot a hűtőszekrénnyel.

A fogyasztási teljesítményt wattban vagy kilowattban mérik, míg az elfogyasztott elektromos energiát wattórában vagy kilowattórában (W,kW) mérik. Minél nagyobb a teljesítmény (W) annál több energiát fogyasztunk el adott idő alatt. Ez, valamint a készülék használatának időtartama befolyásolja az energiaszámlákat.

A teljesítményt általában magára a készülékre írják, de ha megkérnénk, hogy azonosítsd azokat a készülékeket, amelyek a legtöbb áramot használják otthonodban, meg tudnád mondani, hogy melyik az?

Készülékek, amelyekre érdemes odafigyelni

Van egy készülék, amely sok áramot fogyaszt, de sokan nem is tudunk róla. Sokan hajlamosak lennének azt mondani, hogy a légkondicionáló, amelyről köztudott, hogy magas fogyasztást generál, de az energetikai szakértők szerint egy másik készülék sokkal több áramot “eszik”.

Ez az elektromos tűzhely, amelyről nem sokan tudják, hogy rengeteg energiát fogyaszt. Szakértők szerint akár le is kellene mondanunk róla, mert havonta több mint 120 kilowattot használ el.

Hány kilowattot fogyasztanak a háztartási készülékeink?

Így néz ki egy átlagos havi fogyasztás:

Hűtőszekrény: 42 kWh,
Mosogatógép: 18 kWh,
Elektromos sütő: 66 kWh,
TV: 22,5 kWh,
Légkondicionáló: 60 kWh,
Mosógép: 80 kWh,
Elektromos tűzhely: 120 kWh.

“Mindenkinek van hűtőszekrénye, és ez a készülék havonta átlagosan 42 kWh-t fogyaszt. Egy mosogatógép számlánként körülbelül 18 kWh. Kevesen tudják, hogy az elektromos tűzhely nagy lyukat üt a fogyasztásba. A szakértők szerint még le is kellene mondanunk róla, mert havi 120 kilowattot fogyaszt” – magyarázta Andrei Orban energetikai szakértő az Antena 3-nak.

Az Antena 3 által megkérdezett szakértő azonban nem tért ki minden háztartási cikkre, ugyanakkor az elfogyasztott energia függ attól is, hogy az adott készülékeket milyen gyakran és mennyit használjuk. Éppen ezért háztartásonként változik ennek mértéke.

Egyik olvasónk a Facebookon elmondta, az általa használt villanybojler sokkal többet fogyaszt, mint az elektromos tűzhely, havonta átlagban 360 kWh-t.

A Facebookon megosztott bejegyzésünk alatt sokan megírták, a villanyfogyasztásuk eltörpül a rendszerhasználati díj mellett, ami akár a négyszerese is lehet az energiafogyasztásnak.

Igen kemény télnek nézünk elébe, nemcsak az energiaszámlánk ugorhat az egekbe, de a fűtéssel is meggyűlhet a bajunk. Vannak olyan hibák, amiket mindannyian elkövetünk, ezzel pedig jelentősen megnöveljük a fűtésszámlánkat.

De ha még kevesebbet szeretnél a fűtésre költeni idén télen, ezt a 6 hasznos tanácsot mindenképpen érdemes lesz megfogadni.

Forrás:

Ez a készülék használja a legtöbb áramot a lakásban, érdemes lesz rá odafigyelni