MA éjjel nagyobbrészt derült, északkeleten és délnyugaton kissé felhősebb lehet az ég, hajnalban a délnyugati határnál zápor, zivatar kialakulhat. Gyenge marad a légmozgás. Hajnalra 14 és 22 fok közé csökken a hőmérséklet.

Pénteken a sok napsütés mellett gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, elszórtan valószínű zápor, zivatar reggel, délelőtt nagyobb eséllyel nyugaton, délnyugaton, délután északkeleten. Helyenként megélénkül a délnyugati szél, zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 22 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul.

A következő napokban nyugatira, délnyugatira fordul az áramlás fölöttünk, mellyel már nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk. Ezzel együtt folytatódik a nyári idő, de péntektől keddig (főleg vasárnap és hétfőn) záporok, zivatarok kialakulása valószínű. A következő 6-8 nap alatt várható csapadék összmennyisége 15 és 35 mm között várható területi átlagban, azonban kisebb körzetekben felhőszakadás mennyiségű eső is hullhat. A talaj nedvességtartalma így várhatóan jelentősen nőni fog, helyenként azonban sajnos csak a fölső 10-20 cm-es rétegben.

A relatív páratartalom a csapadék hatására nőni fog, különösen vasárnap és hétfőn lesz magas, mely a gombás megbetegedéseknek kedvezni fog. Keddtől, keleten szerdától szárad majd a levegő. A szél kezdetben csak zivatarok környezetében erősödik meg (sőt akár viharos széllökések is kialakulhatnak), majd kedden-szerdán északnyugatira fordul és már tartósabban megerősödik.

A hőmérsékletben nagy változás nem valószínű, vasárnapig a 30 fok körüli, sokfelé kissé a fölötti maximumok lesznek a jellemzők, majd hétfőtől pár fokot mérséklődik a felmelegedés. A hőösszeg a jövő hét végére országszerte 1000 foknap köré, délkeleten 1100 foknap fölé emelkedik.

A napraforgó és a kukorica is a virágzás fenológiai fázisában tart, a hőösszeg eloszlásnak megfelelően a keleti országrész ebben kissé előrébb jár a Dunántúlhoz képest. Optimális fejlődésükhöz melegre és elsősorban országos csapadékra lenne most szükség (az ideális júliusi csapadékösszeg 100 mm lenne, jelenleg ettől nagyon messze van az ország döntő része). A meleggel nem lesz probléma a folytatásban, és csapadékból is mutatkozik.

Bár sok szántóföldi növényünk gyökérzete meglepően mélyre nyúlik le (a kukoricánál 1,5-2 m-t is ír a szakirodalom), de a tápanyagok döntő részét mégiscsak a fölső rétegekből veszi föl, melyet nedvesség hiányában nem tud megtenni. Ha a virágzás és szemképződés idején nincs nedvesség a talajban, akkor nem várható jó termés. A következő napoknak (péntektől keddig) döntő szerepe lehet a termés mennyiségének szempontjából, hiszen egy csapadékosabb időszakot általában ismét egy szárazabb követ. Legalább 20-30 mm csapadékra lenne most szükség országos átlagban (ráadásul kiegyenlített területi eloszlásban) ahhoz, hogy kedvezőbbre forduljanak a körülmények.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat főtámogatója a Kaposflex Kft., támogatója az ICL Specialty Fertilizers.