Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

GasztroÖt perc pihi

A húsból kifolyó lé nem vér. Te tudod valójában mi az?

Te tudod valójában mi is az?

Megtörtént már veled, hogy húst vásároltál és mire hazaértél piros lé folyt a szatyorba? Azt hitted, hogy vér? Téves!

 

Kevesen tudják, hogy a húsból kifolyó lé nem vér, hanem egy fehérje, amelynek a neve mioglobin, szerepe az izmok oxigénnel való ellátása.

A fent említett protein adja a hús piros színét, a sokáig víz alatt tartózkodó állatok húsa azért olyan piros, mert az izmaiban tárolt oxigént használják fel, a friss hús ezért olyan rózsaszín.

Amikor megsütöd a húst a protein pirosról barnára vált, ekkor minden háziasszony tudja már, hogy elkészült. A nitritsókkal kezelt hús nem barnul be, a füstölt és grillezett húsnál is elmarad a barnulás, ha a füst elegendő szén-monoxidot tartalmaz.