Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

Jó hír a nyugdíjasoknak: A jegybank legfrissebb adatai nekik kedveznek

Itt vannak a részletek.

A monetáris tanács legfrissebb makroszámaiból az derül ki, hogy a testület a kormánynál magasabb inflációt vár idén: a Pénzügyminisztérium változatlanul 2,8 százalékkal számol erre az évre, a tanács viszont 3,2-3,3 százalékkal, olvasható a Menedzsment Fórum beszámolójában.

A portál elemzése szerint ez azért lehet fontos, mert ezek alapján a számok alapján járna az időseknek a kompenzáció a tervezettnél magasabb infláció miatt, hiszen a 3,2-3,3 százalék is nagyobb, mint a kormány 2,8 százalékos terve. Ráadásul a jegybanki stáb a fogyasztói árindexre vonatkozó előrejelzését közölte, nem a nyugdíjas inflációra, a jogszabályok szerint ugyanis az ebben az időszakban mért nyugdíjas inflációt kell alapul venni a kiegészítés megállapításakor, mivel az meghaladja a fogyasztói árindexet.

A kormány ennek ellenére kitart saját jóslata mellett, amit Gulyás Gergely is megerősített, azonban egyértelművé tette azt is, hogy amennyiben ennél magasabb lenne az infláció, akkor a nyugdíjasok megkapják a kiegészítést, amire novemberben kerülne sor.