Mennyei Tipp

A legjobb tippek tőlünk jönnek!

Öt perc pihi

Te is imádod a pacalt? Tudtad, hogy fasírtot is készíthetsz belőle? Mutatjuk a receptet

Elmondhatatlanul finom.

A fasírt szokás szerint disznó, marha vagy csirkehúsból, esetleg halból készül. De arra gondoltál már, hogy pacalból is elkészítheted?

Bizony, pacalból nem csak pörköltet készíthetsz, hanem ízletes fasírtot is. Ennek az ételnek egyértelműen a pacal a főszereplője, úgyhogy légy bőkezű, körülbelül 2-3 kilóra lesz szükség. Tisztítsd meg alaposan, majd főzd lassú tűzön körülbelül 4-5 óra hosszat. Mivel a végén gombócokat kell gyúrni belőle, ne használj szemes borsot és babérlevelet.

Amikor megfőtt, vágd apró darabokra, és daráld le, hogy homogén pasztát kapj. Ahhoz, hogy a fasírt textúrája megfelelő legyen, kenyérre is szükséged lesz. Egy fél, tejbe áztatott fehér vekni tökéletesen megfelel a célnak.

Most pedig jöhet a fűszerezés: ízesítsd apróra vágott kaporral, hagymával és paprikával (a hagymát és a paprikát előbb párold meg egy kis olajban, majd alaposan csepegtesd le az olajat). Adhatsz hozzá még finomra reszelt sárgarépát, és természetesen jó sok fokhagymát is.

Adj hozzá tojást is, hogy összeálljanak a gombócok, és ízesítsd ízlés szerint sóval, borssal, pirospaprikával. Ahhoz, hogy a fasírt igazán ízletes legyen, a masszának állnia kell körülbelül egy fél óra hosszat sütés előtt, hogy a fűszerek minél jobban összekeveredjenek. A megformázott gombócokat forgasd lisztbe, és ha ropogós fasírtot szeretnél, egy kevés zsemlemorzsába is.

Fogyaszthatod kenyérrel és mustárral, de akár a burgonyapüré vagy a sült burgonya is remekül illik hozzá. Egy kellemesen üde fehérbor, vagy egy hideg sör is jó választás lehet mellé.